Future Decoded backstage interjú – Power BI a Sága Foodsnál

2018. március 21, Groupama Aréna. A Fradi szentélyében ezúttal nem a foci a főszereplő, mégis szinte kézzel tapintható a levegőben az intenzitás, dinamika és lendület.

A Microsoft – immár ötödik alkalommal megrendezett – nagyszabású eseményén számtalan innovatív megoldás kerül bemutatásra. A közép- és nagyvállalati ügyfelek és ügyféljelöltek képviselői rengetegen vannak, és láthatóan a bőség zavarával küzdenek. Egyszerre 3 helyen folynak tematikus előadások, sok esetben legszívesebben mind a háromra beülnének… megértem őket.

A „Business as (un)usual”, „Intelligent cloud” és „GDPR és robosztus infrastruktúra” szekciókban egész nap színvonalas előadások folynak. Trendek, GDPR jogszabályi megfelelés, O365, D365, pénzügyi/logisztikai/marketing/HR megoldások, felhő, banki informatika, mesterséges intelligencia, öntanuló rendszerek, önkiszolgáló BI infrastruktúra… mi kell még a boldogsághoz?

IDBC-s kollégámmal, Ricsivel az „Intelligent cloud” terem felé tartunk a délután közepén. Ismerősre bukkanunk: Szilvágyi Erzsébet, a Sága Foods kereskedelmi vezetője éppen a 14:40-kor kezdődő előadására készül. Erzsébetet a Microsoft kérte fel, hogy mutassa be az új, Power BI rendszerre épülő kontrolling rendszerét, és beszéljen a bevezetés tapasztalatairól.

Az IDBC számára sem érdektelen a dolog: mi ajánlottuk és vezettük be náluk a Microsoft piacvezető üzleti intelligencia megoldást. Ha már itt vagyunk, kérdezzük meg Erzsébetet, miről lesz szó?

Az előadásod címe: „Fókuszban a lényeg: Sales Controlling Power BI támogatással”, 20 perced van erre, lehetséges ennyi idő alatt körüljárni ezt a témát?

Majd kiderül, ezen leszek! 😊 A Microsoft kért meg, hogy mutassam be az érdeklődőknek a tavalyi év egyik top projektjét a témakörben, amit történetesen nálunk, a Sága Foodsnál zajlott. Kereskedelmi vezetőként nem a technikai részletekre fogok fókuszálni, inkább a projektről és a létrejött rendszer mindennapi hasznáról lesz szó.

Nagy hangsúlyt fektettek nemcsak a termékeitek innovációjára, hanem az üzleti rendszereitek megújulására is. Hogyan esett a választás a Microsoft Power BI-ra?

Körültekintőek voltunk, megvizsgáltuk a piacot. 10 milliárdos forgalmú élelmiszeripari cégként rengeteg termékre és vásárlóra vonatkozó adat szerepel az adatbázisunkban, nem volt mindegy, hogy milyen eszközt választunk. A Power BI ma a legnépszerűbb termék, és nem véletlenül. Technológiájában – néhány másik versenytársával együtt – a legjobbak között van. Emellett nem volt hátrány, hogy ár-érték arányban meglepően kedvezőnek találtuk, és az is fontos szempont volt, hogy kompatibilis legyen a Microsoft alapú infrastruktúránkkal. Ez a három szempont eléggé egy irányba mutatott.

Mire számíthat egy hasonló feladat előtt álló topmenedzser, aki BI alapú riportingra szeretne váltani?

Először is egy viszonylag rövid, de annál intenzívebb projektre, ahol mind a megoldás szállítójának, mind a helyi erőknek oda kell tennie magát. Ez nem megy befektetés nélkül. Ebben a projektben a Kontrollingon és az IT-ban dolgozó munkatársaim szorosan együttműködtek az IDBC-vel. Valószínűleg ennek is köszönhető az elégedettségre okot adó végeredmény.

Pontosan milyen is ez a végeredmény?

Mára rendelkezünk egy olyan – értékesítési eredményeket, KPI-ket megjelenítő  – beszámoló rendszerrel, amelyik mindig, mindenhol elérhető, és mindig a legfrissebb számokat mutatja. Nálunk a Ságánál ez utóbbi nagyon fontos, hiszen napi szinten frissített riportokkal dolgozunk. Felhasználói szempontból közelítve: a rendszer személyre szabottan, lényegre fókuszálva, látványosan mutatja a valódi mondanivalót. Pontosan ezek voltak a kitűzött céljaink.

Mindjárt kezdődik az előadás, utoljára kérek szépen egy jó tanácsot azon cégvezetők számára, akik gondolkodnak hasonló rendszer bevezetésén!

Kettőt is mondok. Egy: válasszanak olyan bevezető partnert, amely nem termékben, hanem ügyfélközpontú megoldásban gondolkodik. Kettő: jó, ha a megoldás szállítója időt szán az üzletmenet, a célok és a szervezet megismerésére, felmérésére. Ha így lesz, a megrendelő azt kapja majd, amit várt.

Oké, köszönjük, sok sikert az előadáshoz! Ööö… Erzsébet, Te ismersz ilyen partnert? 😉

😊… Köszi, viszlát!