LEGO, kicsit másképp

Szögi Zoltánt, az EDUTUS Főiskolát fenntartó Edutus Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük az általuk szervezett LEGO WRO World Robot Olympiad™ robotépítési és -programozási versennyel kapcsolatban, melynek magyarországi nemzeti döntőjén, Tatabányán az IDBC különdíjat adhat át a győztes csapatoknak.

Bemutatná nekünk pár mondatban, hogy mi is az a WRO™?

A World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi robotépítési és -programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A csapatok, 2-3 tag és egy csapatvezető, közösen oldják meg az évenként megújuló kihívásokat.

A 2017/2018-as tanévtől bekerült a WRO™ az anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentéséhez is.

Kik vehetnek részt a versenyen?

8-25 év közötti fiatalok. Egy csapat csak egy versenykategóriában vehet részt. A versenyen a legtöbb csapat a robotját LEGO MINDSTORMS elemekből építik meg. De versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett. Az idei évben 135 csapat, 400 versenyző, 100 csapatvezető vesz részt a nemzeti döntőn.

Hogyan került kapcsolatba az EDUTUS Főiskola a rendezvénnyel?

Intézményünk nagy hangsúlyt helyez a fiatalok műszaki tudományok iránti érdeklődésének felkeltésére és az ez irányú tehetséggondozásra, aminek kiemelkedő eszköze a robotprogramozási verseny szervezése. Főiskolánk a WRO™ nemzeti szervezője, emellett pedig az FLL nemzetközi robotprogramozási verseny regionális fordulójának szervezője.

Büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország elnyerte a XVI. Word Robot Olympiad™ világverseny rendezésének jogát, európai országként először. A rendezvény 2019. november 8-10. között kerül megrendezésre Győrben, ahol 60 országból közel 3000 tehetséges versenyzőt fogunk vendégül látni. Az idei lesz az ötödik WRO, ami az Edutus szervezésében zajlik le.

Megtudhatunk pár érdekes számot a WRO világdöntővel kapcsolatban?

2016-ban 22 ezer csapat versenyzett.

Egész évben több, mint 60 ezer ember vett részt a WRO-n.

2500 résztvevője volt a 2016-os világdöntőnek, ahol 58 ország versenyzett.

A világdöntő bírói 24 országból jöttek.

Mintegy 25 ezer felnőtt vett részt a 2016-os versenyen.

 

Köszönjük és nagy izgalommal várjuk a június 8-9-i nemzeti döntőt.

A robotolimpiáról itt, rólunk pedig itt tudhatsz meg többet.